Clintonová: Izrael a USA musia spolupracovať rozumne, kreatívne a odvážne

16.07.2012 Celý región

Jeruzalem 16. júla (TASR) - Na spoločné kroky Izraela a Spojených štátov v čase revolúcií v arabskom svete dnes vyzvala americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová pri návšteve Izraela.

Clintonová na stretnutí s izraelským prezidentom Šimonom Peresom hovorila o jadrovom spore s Iránom, o zmene režimu v Egypte, ako aj o sýrskej kríze.

Podľa slov šéfky americkej diplomacie je súčasnosť v regióne "časom neistoty, ale aj príležitostí". Clintonová zdôraznila, že vidí príležitosť na to, aby sa rýchlejšie napredovalo pri spoločných cieľoch v otázkach bezpečnosti, stability, mieru a demokracie.

Izrael a Spojené štáty "musia spolupracovať rozumným, kreatívnym a odvážnym spôsobom", uviedla Clintonová. "Priatelia, ako sme my, musia v takýchto časoch spoločne myslieť a konať," dodala americká ministerka.

Clintonová navštívila židovský štát po dvoch rokoch. Ide o jej prvú návštevu, odkedy v roku 2010 stroskotali Spojenými štátmi sprostredkované rozhovory medzi Izraelom a Palestínčanmi.

Rokovania zlyhali po tom, ako Izrael odmietol zastaviť židovskú výstavbu na územiach, ktoré Palestínčania považujú za súčasť ich budúceho štátu.

Odvtedy ľudové povstania v arabskom svete zmietli lídrov v Tunisku, Líbyi, Jemene i v Egypte, ktorý susedí s Izraelom, a začal sa násilný konflikt v Sýrii.

Izrael je do istej miery znepokojený nástupom islamistov, ktorí zaujali miesta arabských autokratických vládcov, najmä Husního Mubaraka v Egypte. Bol totiž garantom izraelsko-egyptskej mierovej zmluvy z roku 1979 - prvej mierovej zmluvy medzi Izraelom a arabskou krajinou.

Clintonová navštívila Jeruzalem po rokovaní v Egypte. Stala sa najvyššie postavenou predstaviteľkou USA, ktorá sa stretla s novozvoleným egyptským prezidentom Muhammadom Mursím z dlho zakázaného Moslimského bratstva. Mursí povedal, že Egypt zotrvá pri svojich zmluvných záväzkoch.

Peres po stretnutí s Clintonovou uviedol, že spolu hovorili aj o dôležitosti izraelsko-egyptských vzťahov. Zdôraznil, že zmluva z roku 1979 má kľúčový význam aj po víťazstve islamistov v Egypte.

"Skutočnosť, že medzi nami panuje mier, zachránila život státisícov ľudí," uviedol izraelský prezident. Ako ďalej povedal v súvislosti s Iránom, vo svete panuje zhoda ohľadom toho, že iránske jadrové zbrane by mohli ohrozovať každého.

"Úplne sa chápe, že my všetci musíme urobiť všetko, čo môžeme, aby sme zabránili Iránu ohrozovať slobodu a bezpečnosť iných," povedal Peres, ktorý je nositeľom Nobelovej ceny mieru.

Clintonová má ešte dnes na programe stretnutie s izraelským ministrom obrany Ehudom Barakom a premiérom Benjaminom Netanjahuom.

Izrael je poslednou zastávkou šéfky americkej diplomacie na jej takmer dvojtýždňovom turné po Európe, Ázii, Afrike, ako aj Blízkom východe.

Zdroj: Reuters, DPA
 

Vyberte región